Ekonomi

SEC, HashDex Bitcoin Spot ETF başvurusuna ilişkin kararını erteledi

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Hashdex’in güncel bitcoin Gelecekteki EFT’yi spot araca dönüştürmek için başvuru kararını erteledi. Kurum ayrıca Graysacale’in vadeli işlemlere dayalı yeni bir ETF başlatma başvurusuna ilişkin kararı da erteledi.

Hashdex, Eylül ayında Bitcoin vadeli ETF’sini spot Bitcoin ETF’sine dönüştürmek için başvuruda bulundu. Grayscale (CoinDesk’in ana şirketi Digital Curency Group’un bir yan kuruluşu) da bu ay duyurdu. eter Gelecekteki ETF’ye başvurdu. Her iki başvuru için de en geç 17 Kasım’da karara bağlanması için süre verilmiş olsa da SEC’in açıklamasıyla bu sürenin uzatıldığı duyuruldu.

Bu erteleme kararları, kurumun spot ETF’lere ilişkin karar almasına yönelik beklentilerin arttığı bir dönemde geldi. Kurum şu ana kadar bu tür çalışmalar için yapılan tüm başvuruları reddetti. 2023 yılında 10’dan fazla şirket spot Bitcoin ETF’si için başvuruda bulundu ve pek çok şirket de Ether aracılığıyla benzer ürünler için başvuruda bulundu.

Düzenleyici kurum son başvuruları nasıl sonuçlandıracağına dair bir sinyal vermiyor. Daha önceki ret kararlarında Bitcoin üzerinden piyasa manipülasyonu ihtimali ve süreci izleyecek yapıların bulunmaması gibi nedenler ileri sürülmüştü. Başvurucular, bu durumların artık geçerli olmadığını veya çözüme kavuşturulduğunu belirterek istinaf mahkemesinde verilen karara atıfta bulundu. SEC bu başvurulara ilişkin kararını erteleyerek zaman kazandı.

ETF’ye başvuran diğer şirket Franklin Templeton’ın başvurusu da 17 Kasım’da karara bağlanacaktı. Diğer başvuruların karar süreci ise en erken 2024 yılında gerçekleşecekti.

Bu yazı ilk olarak CoinDesk Türkiye’de yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu